WormGPT: Etično spodkopavanje tehnologije umetne inteligence

Zagotavljamo vam uspeh na vaši poslovni poti.

Izobraževanje prilagojeno odraslim, zaposlenim osebam. S prepletanjem teorije in poslovne prakse vam zagotavljamo odlične učne rezultate.

WormGPT: Etično spodkopavanje tehnologije umetne inteligence

24. 10. 2023 E-izobraževanje, B2

V zadnjem času je tehnologija umetne inteligence doživela eksponentno rast in prispevala k razvoju različnih orodij, ki obetajo ogromno koristi. Žal pa zmogljivosti te tehnologije že izkoriščajo tudi kibernetski kriminalci za razvoj neetičnih orodij, ki jim pomagajo pri razvoju sofisticiranih napadov in pri zlorabi tehnologije umetne inteligence za nezakonite dejavnosti, kot so izdelava zlonamerne programske opreme in goljufije prek elektronske pošte.

WormGPT kot zlobni dvojček ChatGPT-ja

WormGPT je zlonamerna različica znanega jezikovnega modela ChatGPT, ki je bila ustvarjena z namenom izvajanja zlonamernih aktivnosti s strani kibernetskih kriminalcev. WormGPT se razlikuje od svojega sorodnika ChatGPT, saj ima slednji implementirane varnostne mehanizme in varovala, ki preprečujejo zlorabo, medtem ko WormGPT deluje brez takšnih omejitev, kar omogoča njegovo uporabo v nezakonite namene s strani kibernetskih kriminalcev.

Gre za orodje umetne inteligence (AI), ki omogoča avtomatizacijo ustvarjanja lažnih in prepričljivih phishing e-poštnih sporočil. To orodje je zasnovano tako, da omogoča kibernetskim kriminalcem izvajanje phishing napadov, ki vključujejo prevare prejemnikov in poskuse pridobivanja občutljivih informacij ali prenakazila denarja na ponarejene račune.

Orodje lahko ustvari tudi zlonamerno programsko opremo. Na spodnji sliki si lahko ogledate posnetek zaslona razvijalca WormGPT, ki prikazuje poziv uporabnika in rezultat, ki ga je vrnilo orodje WormGPT:


WormGPT vmesnik (Vir: Hacking forum)

Vse kar morate vedeti o WormGPT

  • Namen in značilnosti: WormGPT je zasnovan za izvajanje zlonamernih aktivnosti, zlasti v povezavi s phishing napadi preko e-pošte. To orodje omogoča kibernetskim kriminalcem ustvarjanje prepričljivih lažnih e-poštnih sporočil za ribarjenje, pri čemer se lahko izdajajo za zaupanja vredne osebe ali organizacije.
  • Pomanjkanje etičnih omejitev: WormGPT nima vgrajenih etičnih mehanizmov ali drugih omejitev, ki bi preprečevali uporabo v nezakonite namene. To pomeni, da deluje neomejeno, kar omogoča kibernetskim kriminalcem, da ga uporabijo za svoje zlonamerno delovanje.
  • Avtomatizacija napadov: Ena od ključnih značilnosti WormGPT je sposobnost avtomatizacije procesa ustvarjanja lažnih e-poštnih sporočil. To omogoča, da se napadi izvajajo v večjem obsegu in s hitrostjo, ki bi bila s človeškim delom težje dosegljiva.
  • Povezava z napadi BEC: WormGPT se pogosto uporablja v okviru napadov vrivanja v poslovno komunikacijo (BEC) prek elektronske pošte, kjer napadalci ciljajo na podjetja in se izdajajo za zaposlene ali visoke uradnike, da bi žrtve pretentali v izdajo občutljivih informacij ali prenakazilo denarja.
  • Nevarnost za posameznike in organizacije: Uporaba WormGPT predstavlja resno grožnjo tako za posameznike kot za organizacije. Napadi BEC, izvedeni s pomočjo tega orodja, lahko privedejo do izgube finančnih sredstev, razkritja občutljivih podatkov in škode zaradi okrnitve ugleda.

Kako lahko prepoznamo lažno e-pošto, ki jo je ustvaril WormGPT?

Biti moramo pozorni predvsem na vsebino e-poštnega sporočila. Večja previdnost je potrebna zlasti, če opazimo značilne ključne besede, kot so "nujno," "zaupno," "nakazilo denarja" ipd. Takšne ključne besede se pogosto uporabljajo, da se ustvari občutek nujnosti in pritiska na prejemnika, da takoj ukrepa. Vedno moramo tudi natančno preveriti e-poštni naslov in domeno pošiljatelja, ali se ujemajo z uradno domeno organizacije ali posameznika, ki trdi, da jih zastopa. Zlasti skeptični moramo biti do zahtev v e-poštnih sporočilih za posredovanje občutljivih informacij, kot so osebni podatki, finančni podatki ali zaupne informacije. Če se nam zdi e-poštno sporočilo sumljivo ali nepričakovano, ne klikamo na nobene povezave in ne prenašamo priponk.

 

 

Nazaj